סיני לשומרי כשרות

נכתב על ידי: ירין אקרמן

אז הגענו לסיני, איזה כיף! מה עכשיו? מה אסור ומה מותר לי לאכול? האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים? ומה צריך להביא מהבית? הנה מאמר שיעשה לכם קצת סדר בנושא. 

בקצרה (אמ;לק)

  • מותר לשתות קפה ותה בכוסות הזכוכית שלהם.  
  • אשכנזים יוכלו לשתות משקה חם בכוסות זכוכית רק כשהיא מיועדת בלבד לקפה/תה ואם לא אז אפשר לשתות רק משקה קר.  
  • מותר לשתות שייק או כל משקה פירות המוכן במקום (אל תשכחו לבדוק שהפרי נקי מתולעים לפני שאתם מכנסים אותו לשייק).  
  • מותר לאכול פירות וירקות (שוב, יש לבדוק ניקיון מתולעים). 
  • חלב עכו"ם – אסור לשתות חלב שנחלב על ידי גוי ללא השגחה. אם הגוי מביא חלב סגור בשקית/קרטון וידוע בוודאות שזה חלב פרות/עזים, יש לו על מי שיסמוך.
  • כל דג שראינו שיש לו קשקשים מותר באכילה.  
  • בשר אינו כשר כלל בסיני.  
  • הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות הוא להביא מהארץ כלים וסכו"ם חד-פעמיים וגם מחבת/סיר קטן לבשל בו (עם הקפדה על ההלכות המוזכרות מטה במידה ואתם מכניסים אותם למטבח הגוי).
כשרות בסיני
צילום: ירין אקרמן

"תנא דבי רבי ישמעאל, עבירה מטמטמת לבו של אדם, שנאמר 'ונטמתם בם' אל תקרי ונטמאתם לשון טומאה, אלא ונטמטם לשון טמטום. ואמרו חכמים, אם אדם מטמא עצמו מעט, מטמאים אותו הרבה. 

מטמא עצמו מלמטה, מטמאים אותו מלמעלה. מטמא עצמו בעולם הזה, מטמאים אותו לעולם הבא. ועוד שנו חכמים, 'והתקדשתם והייתם קדושים', אדם מקדש עצמו מעט, מקדשים אותו הרבה. מקדש עצמו מלמטה, מקדשים אותו מלמעלה. מקדש עצמו בעולם הזה, מקדשים אותו לעולם הבא." 

(גמרא, מסכת יומא, דף ל"ט, עמוד א'). 

לא מעט מטיילים שומרי מסורת וכשרות פוקדים את חופי סיני, ומסגלים לעצמם פתרונות שונים לשמירה על הכשרות במקום רחוק מהבית. זו לא תמיד משימה פשוטה, אבל בהחלט אפשרית. לטובת הציבור שומר הכשרות, הנה כמה דברים שחשוב לדעת:

 המושג "בדיעבד" 

הכוונה במושג "בדיעבד" היא: זה "כבר קרה". כלומר, אם ניתן את הדוגמה של ניפוי קמח שמביא הילקוט יוסף – "פת שנאפתה מקמח שלא ניפו אותו, בדיעבד מותרת באכילה."
הכוונה היא שאם הכנתם פת ולא ידעתם שצריך לנפות את הקמח, וגם לא ידעתם שלא ניפו את הקמח ובדקו אותו מתולעים והוא כבר מוכן לאכילה אזי שבדיעבד ניתן לאכול אותו. אולם אם אתם יודעים שצריך לנפות את הקמח ולנקות אותו מתולעים ולא עשיתם זאת – אסור לאכול מן הפת. 
 

 כלי בישול ואכילה 

ככלל, כלים שבישל בהם הגוי – כיוון שבשעת הבישול בלעו דברי איסור, אסור לנו לאכול בהם עד שיוכשרו כדין (שולחן ערוך, י"ד סימן קי"ג סעיף ט"ז).  

צלחות וכוסות זכוכית: 

לספרדים מותר; לאשכנזים אסור חם, מותר קר, אלא אם כן מיועדות הכוסות לשתיה של קפה/תה בלבד ולא משתמשים בהן גם להכנת חלב חם (בדרך כלל אלו הכוסות הגבוהות יותר). במקרה זה אפשר פשוט לבקש שתיה בכוס אחרת, מהקטנות שמיועדות רק לקפה/תה. במידה ואין כוס כזו בנמצא מותר לשתות רק שתיה קרה.  

“נוכל לומר שבדיעבד 'סתם' כלים של עובד כוכבים הם בחזקת שאינם בני יומן. לפיכך אם עבר ונשתמש בהם קודם הכשר הכלי, התבשיל מותר." (שו"ע’ י"ד’ סימן קכ”ב סעיף ו').  

בחוף פנאן של סלאמה בנואיבה ישנו מטבח שיכול מאוד לעזור בנושא הכשרות והכלים. למשל, לא מכניסים בשר למטבח, לא מכניסים לובסטרים ושאר דגים לא כשרים. 

(בחוף נמצא גם יהודי מתוק בשם אהרון לוי והוא יוכל לעזור לכם שם בשמחה) 

 מאכלים 

שימו לב שכל הנזכר מטה לעניין הבישול מקבל תוקף רק כאשר אין בעיה עם הכלים בהם בושל האוכל. כמובן שצריך גם לוודא לפני כן שהמרכיבים עצמם כשרים לאכילה בצורה הבסיסית שלהם, כגון: קטניות וירקות שעברו ברירה ונמצאו נקיים מתולעים, קמח שנופה ונמצא נקי מתולעים וכו'. מומלץ להביא מהבית צלחות וסכו"ם חד פעמיים וגם מחבת/סיר קטן לבשל בו. אין מניעה להעביר את הציוד הנ"ל בגבול.

פת של גוי

חכמים אסרו לאכול פת של גוי שאפאה בביתו (שו"ע, י"ד, סימן קי"ב סעיף א'). 

עיקר תקנת חכמים הייתה על פת של גוי שאפה בביתו לצרכו, אבל לעניין פת של מאפיית גויים – היו מקומות בחו"ל שנהגו להקל בזה, מחמת שלא היה מצוי במקומם כל כך פת ממאפיה של ישראל (שו"ע, י"ד, סימן קי"ב סעיף ב'). 

* שימו לב שיש לנפות את הקמח ולוודא שהוא נקי מתולעים.

פת שנאפתה מקמח שלא ניפו אותו, בדיעבד מותרת באכילה (ילקוט יוסף, סימן פ"ד סעיף ל"ט). 

מלאכות המתירות פת גוים 

שלוש מלאכות שאם עשה הישראל אחת מהן, אף על פי שאת שאר המלאכות עשה הגוי, מותר לישראל לאכול מפת זו ללא כל חשש, אפילו פת שאפה הגוי בביתו, כיון שבמעשה זה אין הפת נחשבת פת גויים כלל, ואלו הן: 

  • הדלקת האש. 
  • הכנסת הבצק לתנור. 
  • הגברת חום התנור או השלכת קיסם לאש, כל עוד שהפת זקוקה לתנור ומשביחה באפייתה. 

(שו"ע, י"ד, סימן קי"ב סעיף ט') 

בישול גוי 

חכמים אסרו לאכול תבשיל שבישלו גוי מהטעם שאסרו פת של גויים. ואפילו אם ברור לנו שהכל נעשה בכלים חדשים, והמאכלים כשרים ללא שום חשש של תערובת מאכל איסור (הבית היהודי, סימן קי"ט וכן שו"ע, סימן קי"ג סעיף א'). 

בקפה ותה אין בישול גוי ומותר לשתות אותם.  

משקה פירות טבעי שהוכן במקום מותר לשתות.  

מלאכות המתירות בישול גוים 

לבני ספרד: כדי להתיר הצריכו חכמים שהישראל יניח את התבשיל על האש או בתנור במקום הראוי להתבשל (שו"ע, י"ד, סימן קי"ג סעיף ז').  

לבני אשכנז: בני אשכנז שפוסקים כדעת הרמ"א (שם בסעיף ז'), מקלים בזה יותר שמועילה הדלקת האש או הגברת האש על ידי הישראל כמו בפת גויים. ומכל מקום גם לאשכנזים ראוי ונכון להחמיר בזה (ולהניח את התבשיל על האש) כדעת מרן השולחן ערוך ולא לסמוך על קולא זו, וכמו שכתבו הטורי זהב (סעיף קטן ו') והגר"א (סעיף קטן י"ח).  

ישנן שתי אפשרויות שבהן מותר לאכול תבשיל שבשלו גוי: 

  • שהמאכל שבישלו הגוי, דרך רוב בני אדם לאוכלו גם כשהוא חי, כגון שבישל הגוי עגבניות/גזר וכדומה. בזה לא אסרו חכמים כיון שלא חידש הגוי בבישולו כל כך, שגם בלעדיו היה ראוי לאכילה. 
  • מאכל שאין ראוי להעלותו על שלחן מלכים (ההסבר הפשוט הוא מאכל המוגש בחתונה. דייסה, למשל, זה מאכל שלא מגישים בחתונה ולכן לא יחשב מאכל העולה על שולחן מלכים ויהיה מותר לגוי לעשות את כל פעולות הבישול) או לאוכלו עם לחם או לקינוח סעודה. כיוון שאין דרך שאדם יזמין את חברו על מאכל שכזה, ממילא אין חשש שיבואו לידי חתנות (שזהו שורש האיסור). מטעם זה גם לא גזרו חכמים במאכל זה שמא יאכילהו דבר טמא, כיון שאינו מצוי שמזמין על זה (שו"ע, י"ד, סימן קי"ג סעיף א') 

מאכלים של גוים 

  • שמן זית ודבש מותרים באכילה (שו"ע, י"ד, סימן ק"ג סעיף ד'). 
  • ירקות ופירות של חוץ לארץ אינם צריכים תרומות ומעשרות כלל, משום מצוות התלויות בארץ.  
  • חלב עכו"ם – אסור לשתות חלב שנחלב על ידי גוי ללא השגחה. אם הגוי מביא חלב סגור בשקית/קרטון וידוע שזה חלב פרות/עזים, יש לו על מי שיסמוך. 
  • דגים – כל דג שיש לו קשקשים מותר באכילה. 
  • בשר – כל הבשר בסיני לא כשר כלל.
Sending
User Review
0% (0 votes)
מכירים מישהו שזה עשוי לעניין אותו? היו חברתיים ושתפו:
עזרו לנו לעזור לכולם

נתקלת בחוסר דיוק או שיש לך המלצה לשיפור התוכן? ספר לנו כדי שנוכל להשתפר עבור המטיילים הבאים!

יש לך תוכן מעניין על סיני שאת/ה רוצה לחלוק עם אחרים?

קח/י חלק במהפכה ואנחנו נדאג להוסיף את המידע בצורה מסודרת ומונגשת ל-Sinai Vibes

יורדים לסיני? הנה כמה דברים שאנחנו יכולים לעזור בהם:

הזמנת מלון – יש באתר מבחר מלונות מומלצים, ככל שהזמן עובר החדרים נתפסים והאפשרויות מצטמצמות. אגב, יש גם חושות!

הזמנת מונית מראש (אונליין באתר) – זה ידוע שלא יורדים לסיני מבלי להזמין מונית מראש באופן מסודר.

רכישת ביטוח נסיעות – סיני היא חו"ל, וכמו כל נסיעה לחו"ל חשוב לא לקחת סיכון, לרכוש ביטוח, ולצאת לחופש בראש שקט.

רכישת חבילת גלישה – להישאר בזמינות גם בסיני. חבילת גלישה לטלפון הנייד שחשוב לרכוש כבר מהארץ, עוד לפני הנסיעה. 

רגע לפני תשלום אגרת המעבר לסיני...
איך אתם מגיעים מהגבול למלון כבר סגרתם?

בזמן שאת אגרות המעבר לסיני ניתן לרכוש תמיד וללא הגבלה, כמות המוניות להזמנה מראש מוגבלת והן אוזלות במהירות. אם תזמינו מונית עכשיו נוכל להבטיח לכם נסיעה חלקה ונעימה מהגבול ועד מקום האירוח, במונית חדשה וממוזגת עם נהג זהיר שלא ממהר ללקוח הבא. למידע נוסף על שירות הזמנת מונית בסיני לחצו כאן. את אגרת המעבר לסיני תוכלו לרכוש גם מיד לאחר מכן.

דילוג לתוכן