בקצרה (אמ;לק)
- הטופוגרפיה של אזור ההר הגבוה מעט קשה אולם עדיין ניתן למצוא לא מעט מסלולים ומקומות יפים לרכיבת אופניים.
- את האופניים ניתן להעביר אתכם דרך מעבר הגבול ללא נוהל מיוחד, או לשכור לעצמכם זוג בעיירה דהב.
- מאוד לא מומלץ לרכוב על הכבישים בסיני, אלא אך ורק בדרכים צדדיות או לאורך החוף בגלל ענייני בטיחות.
- העונות המומלצות לטיולים באזור זה הם האביב והקיץ. בחורף יש חשש לשלגים ושטפונות ולכן הטיולים בהר עלולים להיות מסוכנים.
- לצורך טיול אופניים באזור ההר הגבוה, חובה לתאם עם משרד טיולים מקומי ולשכור מדריך, ורצוי גם גמלים לקטעי ההליכה.
- המסלולים המוצעים הם בדרגת קושי גבוהה יחסית ומתאימים לרוכבים מנוסים ומיומנים.
אזור ההר הגבוה הוא כל האזור שסביב מנזר סנטה קתרינה בדרום סיני. זהו שטח הררי ובו לא מעט פסגות גבוהות במיוחד, כאשר הגבוהה שביניהן מתנשאת לרום של מעל 2,600 מטרים מעל לפני הים (ג'בל קתרינה). מעבר למנזר סנטה קתרינה, שהוא המנזר הנוצרי העתיק ביותר בעולם, ההר טומן בחובו גם מקורות מים רבים, מבנים עתיקים מהתקופה הביזנטית, בוסתנים עם עצי פרי ואוכלוסייה משבט הג'בלייה, שבט השהגיע לסיני מאזור הבלקן לעבוד במנזר והשתלב בחיים במדבר. כיום הם מתפרנסים בעיקר מתיירות.
אזור ההר הגבוה, המכונה גם "מרומי סיני", הוא אזור מעולה לטיולים וטרקים, בהם גם טיולי אופניים, ומשופע במסלולים בדרגות קושי משתנות – מקלים וידידותיים לרוכב ועד למסלולים למיטיבי לכת בלבד, כאשר מפסגות ההרים נשקף נוף נדיר ביופיו שעלול לעצור את נשימתכם אם לא מתכוננים אליו.
המבנה הטופוגרפי של אזור ההר הגבוה הוא לא פשוט, ולכן מסלולי האופניים לאורכו ולגובהו מוגבלים מעט, אולם קיימים מספר ואדיות בהן ניתן לרכוב וכמו כן שבילים מעשה יד אדם שנסללו על ידי המקומיים ומשמשים כמסלולי רכיבה, הן על גמלים והן על אופניים.
רגע, מאיפה אני משיג אופניים בסיני?
כדי לטייל עם אופניים, הדבר הראשון שאתם צריכים הוא, ובכן, אופניים. אין בעיה לעבור את הגבול לסיני עם האופניים שלכם. אתם יכולים להעמיס אותם על הרכב הפרטי או לאפסן אותם בתא המטען של האוטובוס ופשוט לרכוב עליהם דרך מעבר הגבול. הדבר לא כרוך בתיאום מראש או בתשלום כלשהו, מעבר לאגרת המעבר הרגילה. ייתכן והמצרים יבקשו לרשום את כניסתכם עם אופניים כהערה ברישומים שלהם או בדרכון שלכם. אין עם כך כל בעיה ואין סיבה להתרגש מזה. יש לציין שהאמור נכון רק לגבי אופניים רגילים, כלומר שאינם ממונעים. לגבי אופניים חשמליים המדיניות אינה ברורה, אולם סביר להניח שהמצרים יחשיבו אותם ככלי רכב לכל דבר והנוהל לגביהם יהיה שונה, אם בכלל אפשרי. כך או כך, המסלולים המפורטים בהמשך אינם מתאימים לאופניים חשמליים כלל ועיקר ודורשים אופני שטח.
אם אין לכם אופניים טובים מספיק או שלא בא לכם להיסחב עם אופניים את כל הדרך מהבית, יש כמה מקומות בטיילת של דהב וכן במספר בתי מלון בעיר בהם ניתן לשכור אופניים מכל הסוגים למספר ימים בעלות לא גבוהה במיוחד.
מספר הערות חשובות בנוגע לרכיבה על אופניים בסיני
חוקי התנועה בסיני הם המלצה בלבד. אם ביקרתם בעבר בסיני, אתם ודאי מבינים את הכוונה. רכיבה על הכביש לאורך החוף עלולה להיות מסוכנת מאוד, משום תרבות הנהיגה הנהוגה בסיני. השתדלו להימנע מכך.
בהיעדר האפשרות לרכוב על הכביש, השתדלו לרכוב ככל הניתן בשטח, לצד הכביש ורחוק ככל הניתן ממנו. לאורך החוף הרכיבה אפשרית בחלקים גדולים של סיני, אולם יש מקומות בהם לא ניתן לעבור בשעות מסוימות או מקומות שהם פרטיים אותם לא תוכלו לחצות. במקרים כאלה ניתן לעבור לצד השני של הכביש.
בכל מקרה הצטיידו במפה מעודכנת של השטח כדי להבין בדיוק את הטופוגרפיה של המקום ואת המקומות בהם אתם יכולים לרכוב. חשבו בקפדנות את הקטעים שאתם רוצים לרכוב בכל יום, כדי לא להגיע למצב שבו אתם מתחילים קטע מבלי יכולת לסיים אותו באותו היום במקום שניתן לחנות או באור יום.
המסלולים המוצעים כאן הם מסלולים ברמת קושי גבוהה עד גבוהה מאוד ומתאימים לרוכבים מנוסים בעלי כושר גופני טוב. כמו כן, כל טיול אופניים, וטיול בכלל, באזור ההר הגבוה דורש תיאומים וליווי של מדריכים מקומיים והכנות לוגיסטיות טרם היציאה.
משרדי טיולים דרכם ניתן לתאם טיול בהר הגבוה
יש שני משרדים מסודרים דרכם ניתן לתאם את הטיול והם מספקים מדריך (דליל), גמלים לנשיאת הציוד (ניתן להעמיד עליהם גם את האופניים בקטעי ההליכה), ייעוץ והכוונה לגבי המסלולים וסוג של אחריות לגבי השהות שלכם בשטח (הדרכונים שלכם נשארים במשרד, ואם תיעלמו למספר ימים כנראה יהיה מי שיבוא לחפש אתכם).
המשרד הוותיק יותר הוא שייח' מוסא. נמצא במיקום נוח בלב הכפר ונוח לצאת ממנו לטיול עצמו וגם להתארגנות לקראתו, אם אתם זקוקים להלשמות של מזון או ציוד.
מוסא (מדבר גם עברית): 012-20-1006880820
משרד נוסף הוא Camp Fox: הבעלים, פרג' מחמוד ג'בלי, גמיש מאוד ובדרך כלל מאפשר לכם לבחור את הדליל בעצמכם (חשוב למטיילים ותיקים שמכירים כבר כמה מדריכים). מייעץ בצורה מקצועית על המסלולים ובעיקר הוגן ולא מנסה "לדחוף" לכם אקסטה גמל או ציוד כדי להרווויח עוד כמה לירות.
פרג' (מדבר עברית שוטפת): 012-20-1004732417.
מתי נוסעים?
מזג האוויר בסיני הוא מעולה ברוב ימות השנה. הזמן המומלץ לטיול אופניים בהר הגבוה הוא הזמן המומלץ לצאת לכל טיול בסיני – עונת האביב, בואכה הקיץ. קרי, חודשים אפריל – יוני. גם בחודשי הקיץ, עד אוקטובר בערך, ניתן לצאת לטיול בהרים אולם יש להביא בחשבון ששעות היום חמות מאוד בחודשים אלה ולהיערך בהתאם.
בחודשים נובמבר – מרץ קר מאוד בלילות בהרים ואף יורד שלג. אלו לא חודשים מומלצים לטייל באזור ההר הגבוה, גם משום הקור וגם משום השטפונות שפוקדים את המקום מידי שנה.
מסלולים מוצעים
מסלול 1: ג'בל קתרינה – הפסגה הגבוהה בסיני
- אורך המסלול: 18 ק"מ רכיבה + כשלוש שעות של עלייה רגלית.
- דרגת קושי: קשה ומאתגר. המסלול מחייב שכירת גמלים לנשיאת האופניים בקטע ההליכה.
- משך הטיול: יום מלא וארוך – כ-9 שעות, כולל מנוחות והפסקות.
למסלול זה יש לתאם עם משרד הטיולים איסוף מנקודת החזרה בבוסתן ואדי רותייג'. הדרך היא מרהיבה ביופיה אשר פעם היתה מיועדת למעבר כלי רכב, אך עם השנים נהרסה וכיום נותר ממנה רק שביל צר, אידיאלי למעבר מטיילים ברגל או באופניים.
הטיול מתחיל בשביל הסלול היורד אל ואדי אל-ארבעין, זהו הנחל החוצץ בין ג'בל קתרינה שאליו אנו מעפילים לבין ג'בל מוסא. תוכלו גם לראות את ההבדל בין סלעי הגרניט האדומים של ג'בל מוסא לבין הסלעים הוולקניים השחורים של ג'בל קתרינה.
כבר בתחילת המסלול ממתין לנו קטע לא פשוט שבו נטפס לאורך כארבעה קילומטרים, רכיבה מאתגרת במיוחד שבמהלכה נצטרך לצלוח מדרגות לאורך ולרוחב השביל. הנוף מצידי השביל כולל בוסתנים נעימים ובסיומו נגיע למנזר דיר אל ארבעין, בו ניתן יהיה לעשות הפסקה, לחדש את מלאי הנוזלים (חשוב!) ולהעביר את האופניים אל דבשת הגמל.
מכאן השביל מטפס במתינות יחסית לאורכו של ואדי מוסא, ולאחר כשעתיים של הליכה מגיעים לאוכף בגובה של כ-2,000 מטרים, ממנו עולים על השביל המטפס במעלה ג'בל קתרינה עד למשטח רחב שממנו נותר עוד טיפוס קצת עד לפסגה. המראה הנשקף מפסגת ג'בל קתרינה הוא נדירה ביופיו – המון פסגות סביב ונוף מדברי עוצר נשימה של ממש. לאחר שמתאוששים מהנוף ונחים מעט, אפשר להתחיל לרדת במורד שביל העפר שנפרץ על ידי צה"ל בתקופת השליטה הישראלית בחצי האי. הירידה אורכת כ-14 קילומטרים, בחלקה הראשון היא מתונה יחסית ולאחר מכן מתחילה להתפתל ולהיות חדה וצרה יותר ויותר, עד שאפיק ואדי רותייג', שחוצים אותו בדרך, הופך לקניון של ממש שנעשה יותר עמוק ככל שמתקדמים בתוכו. בקצה השביל נגיע לבוסתן ואדי רותייג' היפהפה ומשם האיסוף הוא ברכב שטח.
מסלול 2: "העמק הכחול" – ג'בל אום עלווי נקב דירווה
- אורך המסלול: 23 ק"מ רכיבה + כשלוש שעות של עלייה וירידה רגלית מג'בל אום עלווי.
- דרגת קושי: קשה ומאתגר. המסלול מחייב שכירת גמלים לנשיאת האופניים בקטע ההליכה.
- משך הטיול: יום מלא וארוך – כ-9 שעות, כולל מנוחות והפסקות.
ניתן להתחיל את המסלול למעשה בנקודה שבה הסתיים המסלול הקודם – הבוסתן בוואדי רותייג', או לרכוב כחמישה קילמטרים צפונה ממנו בכפר סנטה, משם יש לפנות לשביל העפר במעלה ואדי סבעייה ועד לאוכף שמהווה את קו הגבול בין אזורי המחיה של שבט אאולאד סעיד לבין הטריטוריה של שבט ג'בלייה. מהאוכף יורדים דרך ואדי נאצב ולאחר חמישה קילומטרים פונים ימינה ומטפסים על ואדי חולי. זוהי עליה קשה ומאתגרת המסתיימת באוכף שממנו ממשיכים צפונה אל דרך שבסופה נגיע לראש נקב דירווה, שם אפשר גם לנוח מעט.
גם משם נשקף נוף מרהיב הצופה אל בקעת ואדי נפח. משם מעפילים ברגל אל ראש ההר, ללא שביל דרך מסודרת, עד למשטחי הגרניט בקטע העליון. מהפסגה ניתן לצפות על הבקה שבה נצבעו מספר סלעים בכחול על ידי אמן מאיטליה, ומכאן שמה – "העמק הכחול".
לחזרה, פשוט מסתובבים ושבים על עקבותינו. הירידה, כמו העליה, מאתגרת מעט עד לשביל הגמלים שהוא שביל נהדר החוצה מספר גבעות ומהנה מאוד לרכיבה. לאחר שלושה קילמטרים לערך נגיע לנקודת הסיום בביר נפח.
מסלול 3: שייח עוואד, דרך נקב אל האווא
- אורך המסלול: 12 ק"מ רכיבה + כשלוש שעות של עלייה וירידה רגלית מג'בל אום עלווי.
- דרגת קושי: בינוני עד קשה.
- משך הטיול: כשלוש שעות.
גם לטיול זה רצוי לתאם הסעה מנקודת הסיום דרך משרד הטיולים. אולם, שימו לב כי לצורך נסיעה בדרך הזו תצטרכו להנפיק ויזה למצרים, והדבר נאכף בקפדנות על ידי המצרים המאבטחים את הדרכים.
השביל שנרכב עליו הוא בעצם מעבר שמחבר את מנזר סנטה קתרינה עם סיני ומערב מצרים, ודרכו הגיעו עולי הרגל הנוצרים בתקופה הביזנטית לג'בל מוסא, על גמלים. משום כך זהו שביל מעניין מאוד לרכיבה שבצידו גם נוף מרהיב של הרים עשויים גרניט בגוון אדום-חום. ביציאה מכפר סנטה פונים מערבה לכיוון כפר אבו סילה. לאחר עליה וירידה, דרך אוכף קטן, נגיע לכפר הנמצא בין סלעי ענק. השביל חוצה למעשה את הכפר (אם אתם מאבדים אותו, אפשר לשאול את אחד מבני המקום) ומטפס ממנו לכיוון אוכף נוסף. משם מתחילה ירידה מאתגרת מעט דרך הנקב לכיוון מערב עד לערוץ הוואדי.
מכאן הרכיבה היא יחסית נוחה ועוברת דרך מספר קטעים חוליים קלים לרכיבה, עד לנאת מדבר קטנה בה ניתן לעצור למנוחה. מנאת המדבר הזו נמשיך בקטע רכיבה נוסף, מהמם ביופיו, הדורש רכיבה זהירה ומיומנת משום הסיבובים החדים ומדרגות האבן לאורכו, עד לתחתית הוואדי וממנה שביל נוח שמסתיים בשייח עוואד.