עודכן לאחרונה: אוגוסט 30, 2023
הריף בסיני הוא אחד היפים בעולם – מיוחד וססגוני ומושך אליו תיירים וחובבי צלילה מכל העולם כדי להתרשם מהנוף התת מימי הנדיר של הים האדום. הריף נמתח למעשה לכל אורך החופים של סיני, ואתרים כמו ה"בלו הול", ראס אבו גלום וראס מוחמד הפכו להיות אתרי חובה לשנירקול או צלילה לכל מבקר בסיני.
המקומיים כמובן אוהבים ותומכים מאוד בפעילויות הימיות, ועל כן נפתחו בתי ספר רבים לצלילה וצלילה חופשית, קורסי צלילה בכל הרמות וניתן גם למצוא ציוד צלילה או שנירקול להשאלה או השכרה כמעט בכל פינה. הנחיות והמלצות היכן לצלול, איך לצלול ואיך לשמור על עצמכם בצורה הטובה ביותר תוכלו למצוא באתרים רבים, ברשת וגם פיזית בסיני. אבל מה לגבי איך לשמור על תושבי הריף?
לפני הכל – ביטוח צלילה
חשוב לציין שאם אתם מתכננים לצלול בסיני, כל סוג של צלילה – מצלילת היכרות ועד ספארי צלילה – יש לרכוש מראש ביטוח נסיעות מתאים. ביטוח הנסיעות הבסיסי אינו מכסה מקרים בהם תזדקקו לטיפול או כיסוי הוצאות בעקבות צלילה, ולשם כך יש לרכוש ביטוח צלילה לסיני. העלות הנוספת היא לא גבוהה ובטח שווה את השקט הנפשי שלכם מתחת למים. זה לא המקום לחסוך בו.
אלמוגים הם יצורים חיים
הריפים בסיני בשנים האחרונות חטפו מהלומה קשה מזרם התיירות הגובר, על אף שהם עדיין יפים וססגוניים, מי שצלל בהם לפני עשור או שניים בלבד ירגיש מיד בהבדל. למעשה, עצוב לומר אבל חלק מהריפים במצב קריטי, ובחלקים מסוימים על סף מוות. אם זהו הביקור הראשון שלכם בסיני מתחת למים ואתם נפעמים מהמראות הצבעוניים, תארו לעצמכם איך הוא היה נראה לפני 10 שנים. ספוילר – עוצר נשימה.
ישנן מספר סיבות למצבו של הריף. אחת מהן פחות בשליטתנו והיא עלייה בטמפרטורת המים המושפעת מההתחממות הגלובלית, אולם עדיין יש לנו מה לעשות בעניין הזה. קצת על התפקיד שלנו במאבק הזה תוכלו לקרוא כאן וגם כאן.
סיבה מרכזית נוספת היא פגיעה ישירה בריפים כתוצאה מפעילות ימית ומכמות התיירים הפוקדים את הריפים, שגדלה והולכת. עלינו לזכור שאלמוגים הם בדיוק כמו כל שוכני הים האחרים – יצורים חיים שזקוקים לבית גידול נקי על מנת לגדול ולהתפתח. עומס הצוללים והמשנרקלים וחוסר בוויסות הכמות שלהם, הביאו לנזקים רבים לריפים היפים, בגלל דריכות ופגיעות פיזיות בו. כל דריכה על יצור חי במים שלעתים מרגישה כמו דריכה על אבן, היא למעשה פגיעה בבית הגידול של האלמוגים.
גם קרם ההגנה שכולנו מקפידים למרוח על מנת להתמגן מפני קרינת השמש הוכח כמזיק מאוד לריף בשל חומרים שמצויים בו ונותרים בים לאחר שאנחנו יוצאים ממנו.
אז מה אפשר לעשות?
נכון ששימוש בנעלי ים מונע פגישות לא נעימות עם קיפודי ים וקוצניים אחרים שמאוד (מאוד) לא נעים לדרוך עליהם, וקשה לוותר עליהם כאשר נכנסים לעומק הים. אולם השימוש בהם יוצר סוג של שאננות מצידנו ורבים פשוט נכנסים לתוך הים תוך שהם מרשם לעצמם לדרוך על כל מה שנצא תחת רגליהם, פעמים רבות מדובר ביצורים חיים. ניתן להימנע מכך ולהיכנס למים ללא נעלים, מה שיחייב אותנו להיזהר ולשים לב לכל צעד, או פשוט להיזהר ולשים לב גם כשיש לנו נעליים. מי הים האדום צלולים מאוד וניתן לראות דרכם גם לעומק יחסית רב, קל וחומר כאשר אנחנו בפאתי החוף וגובה המים הוא סנטימטרים ספורים בלבד.
הדבר הנכון לעשות הוא להיכנס בעדינות, להביט היטב היכן דורכים (ולהימנע מקיפודי הים כמובן), וכשהמים עמוקים דיים (שזה פחות מחצי מטר) להתחיל לשחות. המים הם כידוע מלוחים, ולכן קל לצוף בהם, ולמרות שהם נראים רדודים מדי בשביל לשחות, תמיד אפשר פשוט לשכב ולתת להם לסחוף אתכם מעט, ובכך להימנע כלל מדריכה על הקרקעית (וגם להרוויח תוך כדי מבטים על עוד דגים יפים ששוחים בקרבת החוף). בשעות השפל הים האדום נסוג עד כדי כך שלעתים אפשר לראות את האבנים מבצבצות מעל המים. בזמנים כאלו פשוט עדיף לוותר על השנירקול. זה פועל לטובתכם גם בכך שלא תסתכנו בלהשתפשף עם אלמוגים צורבים מכיוון שאין לכם מספיק עומק לשחות.
ומה לגבי קרם הגנה? הרי אי אפשר להימנע מזה בסיני. אז קודם כל תמיד אפשר, אמנם זה אומר שתצטרכו להעביר את זמנכם בישיבה במקומות מוצלים, ותצאו לשנרקל עם חולצה, אך זה בהחלט אפשרי. אבל גם אם אתם רוצים להימרח, ממש אין חובה לוותר על קרם ההגנה. יש כיום קרמים רבים המיוצרים מחומרים שאינם מזיקים לריף. בישראל קצת יותר קשה למצוא אותם, בשל מודעות לא מספיק גבוהה לנושא, אבל תמיד אפשר להזמין מחו"ל (זה גם יצא יותר זול) או לקנות בדהב. חפשו קרם הגנה שכתוב עליו Reef Safe. מוטב למרוח אותו לפחות חצי שעה לפני שנכנסים למים כדי שיספיקו להיספג בעור בצורה המיטבית ולא להפיץ חומרים שונים לים. תוכלו למצוא קרמים מומלצים וידידותיים לסביבה ולריפים כאן.
מלבד דריכות וקרם הגנה ידידותי, יש עוד מספר דגשים חשובים לשמירה על הריף כאשר אתם יוצאים לשנרקל:
- אם אתם מבחינים בפסולת שלא שייכת לים (ולצערכם, כנראה שתבחינו בלא מעט כזו) תוך כדי השחייה, אספו אותה והשליכו לזבל כשאתם חוזרים חזרה לחוף. זה כל כך פשוט וכל כך חשוב.
- אל תגעו בכלום, גם אם זה נראה לכם כמו אבן. כל נגיעה קטנה בריף יכולה לגרום למוות של האלמוגים החיים בו. בנוסף לכך, אלמוגים רבים הם צורבים וישנם גם דגים כמו למשל האבנון, שכשמו כן הוא – נראה כמו אבן – בעלי ארס חזק מאוד שיכול לגרום לעקיצות קשות ובמקרים מסוימים אפילו למוות.
- אל תאספו צדפים. נכון, אלו מזכרות יפות, והן מתות, אך השאירו בים את מה ששייך לשם. קונכיות ריקות מהוות בתים למיני סרטנים שונים, וחשובות למערך האקולוגי של הריף. כל צדף שתיקחו מהחוף פוגע במערך הזה.
- הפיצו את המידע – אם אתם רואים אנשים אחרים דורכים על הריף, אוספים צדפים או קונכיות ומשליכים פסולת בים או בחוף, הסבירו להם למה זה גורם ומהן ההשלכות. רבים מהם עושים זאת מחוסר מודעות ולא מרוע.
צלילה היא כמו סרט
למעשה, עלינו להתייחס לחוויית הצלילה כמו לסרט קולנוע (או אם תרצו, לנרות חנוכה) – לצפייה בלבד. לא מעט ריפים בעולם הצליחו "לחזור מן המתים" כאשר הפכו לשמורות טבע מוגנות ונאסרו בהן דיג וצלילה. ספק אם הרשויות במצרים ימהרו לסגור את הריפים בסיני לדיג, צלילה ומעבר אוניות משום ההיבט הכלכלי, וספק גדול עוד יותר עם העניין ייאכף גם אם תהיה החלטה כזו. לכן, כדי שנוכל לשמור על הריף וליהנות ממנו כמה שיותר, בואו ניקח אחריות ונדאג לצלול ולשנרקל בכיף תוך שאנחנו משאירים טביעת רגל מזערית ביותר על הטבע הקסום הזה שאנחנו מתארחים בו.