עודכן לאחרונה: 17.2.2022
בקצרה (אמ;לק)
- ג'בל אום שומר הוא אחד המסלולים המעניינים ביותר לטייל בהם בדרום-מזרח סיני.
- המסלול יחסית קשה ומיועד בעיקר למיטיבי לכת ולבעלי ניסיון בטיולים מסוג זה.
- ניתן לעשות את המסלול בארבעה ימים רגועים של הליכה בקצב איטי ולינת שטח בנקודות עניין בדרך.
- עונות המעבר הן המומלצות ביותר לטיול זה.
- כדאי מאוד לשכור מדריך לטיול זה וכן חמורים לנשיאת הציוד משום תוואי השטח הקשה בחלק מהמקומות.
- לתחילת המסלול יש להגיע ברכב שטח. אפשר להיעזר בסוכנות טיולים לשם כך שיכולה אף לאסוף אתכם ממסוף הגבול, בכפוף להודעה מראש.
ג'בל אום-שומר הוא ההר השלישי בגובהו בסיני. בשיאו הוא מתנשא לגובה של 2,586 מטר מעל לפני הים, אם כי הפסגה אליה מעפילים רוב המטיילים נמצאת בגובה של 2,570 מטר. המסלול של ג'בל אום שומר הוא אחד מהפחות מוכרים במסלולי הטיול של דרום סיני, אך אחד המעניינים שבהם. סביבו תמצאו פסגות נוספות, כמו ג'בל רמחן וג'בל אל-בנאת שמהווים יחד את רכס ההרים הגבוהים השני בחשיבותו בסיני, ובדרך אליו תוכלו לסייר גם בשרידי מבנים מהתקופה הביזנטית, כמו המנזר בדיר-אנטוש אשר על פי ההשערות שימש בעבר למגורים, וגת הענבים אשר היתה ככל הנראה מקור הפרנסה של השוכנים בו.
מידע כללי
סוג המסלול: הררי, עליות וירידות.
נקודת התחלה: בקעת-א-רבה בסמוך לנואיבה או ואדי כיד הסמוך לדהב.
נקודת סיום: נקודת היציאה מוואדי מלחה.
משך המסלול: ארבעה ימים.
דרגת קושי: בינוני-קשה.
זמן מומלץ לטיול: עונות המעבר – אפריל-מאי וספטמבר-אוקטובר.
הגעה והכנות
ככלל, אנו ממליצים לצאת לטיול בסיני עם הדרכה ולא באופן עצמאי. את הטיול הזה ניתן בהחלט לצלוח ללא מדריך, אך רק במידה ויש בידכם ניסיון בטיולים מסוג זה (רצוי גם באזור זה) ומפה מעודכנת של האזור. בכל מקרה אחר נמליץ בחום, כאמור, על שכירת מדריך (דליל) מסוכנות טיולים מסודרת שתוכל לדאוג לכל הארגונים הנדרשים וגם תדע שאתם נמצאים שם למקרה שתצטרכו סיוע בשלב כלשהו בדרך. בטיול זה יש דרכים שאינן עבירות לגמלים ולכן במקום גמלים תוכלו לשכור חמורים לנשיאת הציוד.
במקרה ששכרתם מדריך, יש לעדכן מראש את הסוכנות בתאריך ההגעה, מספר האנשים בקבוצה, מספר ימי הטיול והעלויות הנדרשות. הסוכנות תספק לכם את המידע הדרוש ותחסוך מכם את הלוגיסטיקה ולעתים תספק גם הסעה ממסוף הגבול אל נקודת היציאה. חשוב לברר מראש אילו שירותים נמצאים באחריותכם ואילו הסוכנות מספקת תמורת התשלום שלכם.
ניתן להגיע לג'בל אום שומר בשתי דרכים:
האחת, נסיעה ברכב שטח דרך בקעת-א-רבה. חוצים ברכב את השלוחות הזעירות של ואדי נצ'ב ונכנסים לוואדי רחבה, שהוא בעצם בקעה רחבה ומעליה מעין "כיסוי" של צמחי בר רבים. משם ממשיכים ברגל לכיוון מסלול העלייה להר, כאשר בדרך נחלוף על פני בוסתן זייתונה (מקום טוב להפסקה לילית ולמלא בקבוקי מים) ובהמשך נפגוש אוכף נוסף המשתפל לדיר-אנטוש, שם עומד על תילו מנזר ביזנטי מהמאה השביעית.
דרך נוספת להגיע היא מכיוון דהב, דרך ואדי כיד. זהו ואדי שיוצא מדהב בדרך שנסללה במיוחד מהעיירה לכיוון רכס ההרים של דרום מזרח סיני. כל בדואי בדהב, ודאי מדריך טיולים, ידע לכוון אתכם בדיוק אל המקום ממנו יוצאת הדרך אל הוואדי שיוביל אתכם ישירות למרגלות ג'בל אום שומר.
עלויות
בכניסה לסיני יש לשלם דמי מעבר בסך 110 שקלים בצד הישראלי (109 + 6 שקלים עמלה שניתן לחסוך בתשלום מראש), ו-720 לירות מצריות בצד המצרי.
נכון לפברואר 2020, מחירו של דליל הוא 200 לירות ליום טיול ובנוסף חמור/גמל לנשיאת הציוד עולה אף הוא 200 לירות ליום.
נסיעה במונית לנקודת היציאה באזור נואיבה-דהב תעלה כ-100 לירות מצריות לאדם או כ-400 לירות למונית גדולה אם מתארגנים בקבוצה אחת לאותו היעד. שווה כאמור לבדוק עם הסוכנות האם היא יכולה לספק מונית מטעמה לאיסוף ולחזרה, ועד כמה השירות מייקר את העסק.
אם שכרתם דליל, מקובל להשאיר לו בסיום הטיול טיפ של כ-20% מהעלות הכוללת שלו.
אוכל – תלוי בכם מן הסתם. את רוב המצרכים ניתן לקנות בדהב או בנואיבה, דבר שעשוי להוזיל משמעותית את העלות וגם לחסוך מכם הסברים בכניסה לסיני. אם ננסה לחשב ממוצע של אוכל לחמישה ימים לקבוצה של ארבעה אנשים, סביר שנסיים בסכום של 80-100 לירות.
ציוד נדרש
נעלי הליכה גבוהות ונוחות + סנדלים או נעלים פתוחות; כובע; מים (לפחות שני ליטר לאדם ליום); תיק גב נוח ועוד תיק לנשיאת ציוד הלינה (נשאר על החמור); בגדים קצרים לטיול וביגוד חם ללילות (קר מאוד בלילות בהרי סיני – קחו זאת בחשבון); שק שינה ומזרן שטח (גם אוהל יכול לעזור אם אתם לא מתעצלים לסחוב); פנס; אלתוש או חומר מאלחש אחר נגד עקיצות; נייר טואלט; כלי אוכל רב פעמיים שניתן לשטוף; מעט סבון בבקבוק קטן; שקיות אשפה; סיר קטן לבישול, קרש חיתוך וסכום; מצית; גזיה או כירה לבישול.
ציוד מומלץ
לדרמן (תמיד טוב שיש); קרם הגנה לרגישים; ערכת עזרה ראשונה.
אוכל כאמור אפשר לקנות בנואיבה או בדהב. החנויות שם מציעות מבחר סביר ובזול. רצוי לא להגזים ולקנות אוכל מזין ופשוט להכנה כגון: פסטה, אורז, טחינה, פיתוח (או קמח לאפייה. נתקלים בטאבון באזורים המיושבים), קופסאות שימורים, לחם, ירקות, תה, קפה, רסק עגבניות וכדומה. רצוי גם שיהיו אתכם דברים קלים לנשנוש בין לבין, שאותם עדיף להביא מהארץ: עוגיות, ופלים או פירות יבשים, וכן תבלינים בסיסיים כמו מלח, פלפל ואבקת מרק.
מסלול (4 ימים)
יום ראשון: מתחילים בבקעת-א-רבה או בוואדי כיד. מגיעים ברכב דרך ואדי נצ'ב עד לוואדי רחבה, ומשם ברגל לעבר בוסתן זייתונה, שם אפשר לבלות את הלילה.
יום שני: מתחילים לעלות לג'בל. העליה אורכת כשלוש עד ארבע שעות של הליכה לאורך ערוץ צר ומלא צמחייה, יבשה בעיקרה. מגיעים תחילה לפסגה נמוכה יותר, ממנה אפשר להבחין בנוף משגע של מפרץ סואץ ומפרץ אילת, ולאחר מכן ממשיכים במעלה נוסף ורווי בולדרים וסלעי ענק לעבר הפסגה הגבוהה יותר, באזור אום-שומר. באזור זה מתגוררים שבטים בדואים הנמנים עם בני אוולד-סעיד, שם אפשר להתארח לארוחת ערב ולינת שטח.
יום שלישי: מתחילים לרדת מאום-שומר בחזרה לאזור ואדי רמחן ודיר רמחן, שהוא בוסתן גדול באורך של כמה מאות מטרים ובו מקורות מים, עצי דקל ושקדיות וחלקות פרג המשמש להפקת אופיום. לאורך הערוצים תראו גם צינורות השקיה פרושים המיועדים להשקיית פרחי הפרג. מצינורות אלה אפשר לקחת מים לשימוש אישי, רק לא לשכוח לחבר בסיום את הצינור לאותו מקום שניתקתם אותו.
יום רביעי: עולים מוואדי רמחן דרך אחד מיובלי הרמחן לנקב מלחה. זוהי עליה מעט קשה שאורכת כשעתיים. לאחר שנחים מעט למעלה, מתחילים לרדת בוואדי מלחה המשתפל לכיוונו של הל-קע (המישור). גם הירידה לא ממש קלה משום הסלעים הגדולים המקשים על ההליכה. היציאה מוואדי מלחה היא נקודת הסיום של הטיול שלנו, משם ניתן לקחת מונית או לתאם עם הסוכנות איסוף והסעה למקום שתבחרו. אנחנו תמיד ממליצים לבלות עוד לילה למנוחה והטענת מצברים על אחד מחופי סיני הקסומים.