הפירוש של המילה "ברקה" בערבית הוא חול דק. לא צריך ללכת הרבה מידי בשבילי ג'בל ברכה הדרומי כדי להבין מאין קיבל את שמו. הרבה חול דק תמצאו שם, במסלולים המפותלים המקיפים מדרום את נאת המדבר עין חודרה. אבל חוץ מחול, תגלו גם נופים מרהיבים, קניונים צבעוניים וקווי שבר החוצים את הוואדיות וערוצי הנחל, בדרך אל ההר המתנשא לגובה של כ-1,000 מטר בליבה של בקעה חולית. אתם מוזמנים לארוז תרמיל, למצוא מקל הליכה ולצאת איתנו למסע של ארבעה ימים לאחד ההרים הכי מסקרנים בסיני. יצאנו לדרך.
מידע כללי
סוג המסלול: רגלי.
נקודת התחלה: וואדי מלחה, קצת לפני נואיבה.
נקודת סיום: על כביש נואיבה-דהב. משם מונית לאן שתרצו להמשיך.
משך המסלול: 4 ימים.
דרגת קושי: בינוני.
זמן מומלץ לטיול: עונות המעבר – אביב וסתיו. אפשר לצאת גם בחורף, אבל זכרו שקר מאוד (מאוד) בהרי סיני בחורף, וככלל פחות מומלץ לטייל באזורים אלה בחורף מחשש לשיטפונות.
הגעה והכנות
עקרונית, ניתן לצאת לטיול בסיני, ולטיול הזה בפרט, ללא דליל (מדריך), אך מאוד מומלץ לשכור אחד דרך סוכנות תיירות. הדליל מכיר את כל הדרכים, קפלי הקרקע, המקומות לנוח בהם, מה כדאי ומה לא וכמובן גם את המקומות אליהם לא מומלץ להיכנס. מעבר לכך, זהו טיול ארוך יחסית בארץ זרה, ותמיד כדאי שמקומי ילווה אתכם. בנוסף, לטיול כזה שכירת גמלים לנשיאת הציוד היא כמעט חובה. נדרש לא מעט ציוד שנשיאתו על הגב במשך כל הטיול היא משימה לא נעימה במיוחד.
יש לעדכן מראש את הסוכנות בתאריך ההגעה, מספר האנשים בקבוצה, לכמה ימים רוצים לטייל ולברר מראש את כל העלויות הנלוות. הם כבר יגידו לכם לאן להגיע (תלוי כמובן באיזו סוכנות בחרתם) יארגנו לכם את הדליל ואת הגמלים ובדרך כלל גם יכולים לספק שירות של נהג שיאסוף אתכם ממסוף הגבול בטאבה לנקודת היציאה. אפשר, וזאת אפשרות לא רעה בכלל, להגיע יום קודם לאזור טרבין, לתפוס חושה נוחה ללילה ולצאת בבוקר רעננים ומלאי מרץ. אם לא תיאמתם עם נהג תוכלו תמיד להגיע באופציה המסורתית של מונית ממסוף הגבול.
עלויות
במעבר הגבול תשלמו דמי מעבר של 105 שקלים בצד הישראלי ועוד 25 לירות מצריות בצד המצרי.
נכון ליולי 2017, הסוכנות גובה 150 לירות לדליל ליום טיול ועוד 150 לירות לגמל ליום טיול. אם אתם קבוצה, מן הסתם התשלום מתחלק בין כולם.
נסיעה לטראבין במקרה הצורך עולה כ-200 לירות למונית גדולה שסביר שזה הסוג שתזדקקו לה, עם הציוד שלכם. כמובן שהמחיר דומה גם בכיוון ההפוך בדרך חזרה.
נהוג גם להשאיר לדליל טיפ של כ-20% מהעלות בסיום הטיול.
ציוד נדרש
נעלי הליכה גבוהות ונוחות + סנדלים או נעלים פתוחות; כובע; מים (לפחות שני ליטר לאדם ביום); תיק גב נוח ועוד תיק לנשיאת ציוד הלינה (נשאר על הגמל); בגדים קצרים לטיול וביגוד חם ללילות (קר מאוד בלילות בהרי סיני – קחו זאת בחשבון); שק שינה ומזרן שטח (גם אוהל יכול לעזור אם אתם לא מתעצלים לסחוב); פנס; אלתוש או חומר מאלחש אחר נגד עקיצות; נייר טואלט; כלי אוכל רב פעמיים שניתן לשטוף; מעט סבון בבקבוק קטן; שקיות אשפה; סיר קטן לבישול, קרש חיתוך וסכום; מצית; גזיה או כירה לבישול.
ציוד מומלץ
לדרמן (תמיד טוב שיש); קרם הגנה לרגישים; ערכת עזרה ראשונה.
אוכל אפשר לקנות בנואיבה או בדהב. החנויות שם מציעות מבחר סביר ובזול. רצוי לא להגזים ולקנות אוכל מזין ופשוט להכנה כגון: פסטה, אורז, טחינה, פיתות (או קמח לאפייה. נתקלים בטאבון באזורים מיושבים), קופסאות שימורים, לחם, ירקות, תה, קפה, רסק עגבניות וכדומה. רצוי גם שיהיו אתכם דברים קלים לנשנוש בין לבין, שאותם עדיף להביא מהארץ: עוגיות, ופלים או פירות יבשים, וכן תבלינים בסיסיים כמו מלח, פלפל ואבקת מרק.
מסלול (4 ימים)
יום ראשון: מתחילים בוואדי מלחה, משם נכנסים לוואדי אבו צוירה ובסופו מגיעים לעין חודרה, שם ניתן לערוך הפסקת צהריים ולשכשך מעט בבריכה. מנווה המדבר יורדים לכיוון ואדי אורום, שם נבלה את הלילה הראשון.
יום שני: עולים בוואדי וארום, ממשיכים אל מעבר לכביש לנוואמיס, עליה לג'בל מטמיר וממנו לוואדי ספרה ללינה.
יום שלישי: הליכה בוואדי מטאמיר, ביר סאפרה, ואדי חמם, ואדי אכרי ועד הערב מגיעים לקרבת הג`בל עצמו שם מבלים את הלילה האחרון.
יום רביעי: עליה לג`בל בראקה וירידה מצידו השני דרך הדיונה המזרחית, קשת ג`בל מחרום וממנה אל דיונת דודא הענקית. משם יורדים דרך ואדי חד'בה אל נקודת הסיום על כביש נואיבה-דהב.
בחזרה אנחנו בהחלט ממליצים לבלות לילה נוסף בסיני, בחושה באזור נואיבה או בבקתה – מה שמתאים לכם. זה בהחלט יעזור להרגיע קצת את השרירים התפוסים ולמלא מחדש את הריאות באוויר לפני שעושים את הדרך חזרה הביתה.